Сонячна промислова електростанція: власна генерація як варіант позбутися дефіциту електроенергії

Сонячна станція для промисловості в сучасних українських умовах — це вигідна інвестиція у розвиток бізнесу та реальна економія на оплаті електроенергії.

Сонячна станція для промисловості в Україні протягом останніх кількох років міцно закріпила за собою позицію локомотива розвитку сонячної енергетики в країні. Це цілком природна і передбачувана реакція на ту ситуацію, що складається на енергетичному ринку країни — дуже високі тарифи на електроенергію для юридичних осіб у поєднанні з нестабільністю постачання через блек аути, що систематично виникають. Тому підприємства взялися розв’язувати проблеми енергозабезпечення самостійно, але при цьому можуть розраховувати на певну допомогу з боку держави, яка готова взяти на себе виплату частки по відсотках за кредит.

Сонячна станція для промисловості: дорого, але швидко окупається

Сонячна електростанція для виробництва — це дуже дорогий у реалізації проєкт. Але ці інвестиції можуть досить швидко не тільки окупити себе, но й приносити значний прибуток протягом довгого часу. Наприклад, сонячна електростанція потужністю 250 кВт коштуватиме 4 мільйони гривень (розрахунок наведено для актуального курсу валют і може відрізнятися залежно від типу обладнання, яке може бути встановлено, та складності виконання робіт). Оцінимо, що в результаті отримує власник:

  • Мінімальний рівень генерації припадає на грудень (найкоротші дні в році плюс хмарність), але навіть за таких умов прогнозоване виробництво електроенергії дозволить заощадити близько 40,7 тисячі гривень.
  • Максимальний рівень генерації — у липні, цього місяця коштом використання електроенергії власної генерації підприємство зможе заощадити майже 192 тисячі гривень.
  • Середньомісячна економія на оплаті рахунків за електроенергію шляхом заміщення електроенергії, яка купувалась у зовнішніх постачальників власною, становитиме близько 124,7 тисячі гривень.
  • За рік сума економії досягне майже 1,5 млн гривень.

Звідси можна підрахувати, що встановлення сонячної електростанції повністю окупиться швидше, ніж за 3 роки. А лише за час експлуатації (це близько 30 років) вона принесе своєму власнику прибуток у розмірі 52 млн гривень. І це за умови, що тарифи на електроенергію не зростатимуть, що виглядає дуже малоймовірним. Особливо в умовах, коли енергетики дуже гостро потребують фінансів для відновлення інфраструктури, знищеної ракетними ударами.

При цьому держава дає можливість побудувати в кредит у рамках державної програми підтримки 5-7-9 промислову СЕС у Києві, ціна разом із виплатою відсотків становитиме 4,9 млн гривень. Але при цьому середня щомісячна економія буде вищою, ніж виплати за кредитом — вони становитимуть 81,5 тис. гривень. Отже, сонячна електростанція в кредит окупиться протягом 3,5 років. Важливо відзначити, що для отримання кредиту не потрібен залог, в його якості банк приймає те обладнання, яке буде встановлено на фотоелектричній станції.

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.